מה הסיפור של... What's Going On?

יצירת המופת של מרווין גיי התחילה כתגובה לאלימות משטרתית. במאי של שנת 1969, רנאלדו "אובי" בנסון, זמר הבס של להקת ארבע הפסגות, צפה בדיווח הטלוויזיוני על מאות שוטרים חמושים באלות שהתפרצו ל-People's Park, אזור מחאה בברקלי, קליפורניה. בנסון, שהזדעזע מהאלימות, התחיל לכתוב שיר עם כותב שירי המוטאון, אל קליבלנד, בניסיון לתפוס את הבלבול והכאב של אותה תקופה. הוא ידע שיש לו משהו גדול בגרסה המתפתחת של "What's Going On", אבל שאר חברי הלהקה לא היו מעוניינים, וגם מאמציו של בנסון לגרום לג'ואן באאז לשיר את השיר, ירדו לטמיון.
אבל אחד הכוכבים הכי גדולים והקולות הכי טובים של המוטאון היה פתוח יותר. מרווין גיי היה במקום אפל ומלא הרהורים, פגוע ממותה של השותפה התכופה שלו לדואטים, תמי טרל, משתוקק לשיר שירים מהותיים ועדינים יותר, וחושב על סיפוריו המפחידים של אחיו פרנקי, על הלחימה שלו בוייטנאם. מרווין העסיק את עצמו בכתיבה והפקה עבור קבוצת "המקוריים", וניסה להבין מה הצעד הבא. "גיששתי בחיפוש אחר רעיון," הוא אמר. "ידעתי שיש בתוכי יותר. וזה היה משהו שאף מפיק או מנהל חברת תקליטים לא יכול היה לראות. אבל אני ראיתי את זה. ידעתי שאני צריך לצאת החוצה."
אחרי מעט היסוס, מרווין אימץ את "What's Going On", ובעזרת המעבד (arranger) דיוויד ון דה פיט יצר גרסה שהייתה ג'אזית ומתוחכמת יותר מכל שיר מוטאון שיצא עד היום, כולל מיתרים מרגשים מעל הבס המפותל באופן על טבעי של ג'יימס ג'יימרסון, ומקצב פוליריתמי. מרווין שחרר לחופשי את אחת ההופעות הקוליות המדהימות ביותר שלו בקריירה שמלאה בהופעות כאלה, בעודו שר סקאט ומאלתר סביב המלודיה המרכזית.
המייסד של "Motown Records", ברי גורדי, התנגד בהתחלה להוצאת "What's Going On" ואמר למרווין שהוא חושב ששירת סקאט כבר לא באופנה ומילות מחאה מסוכנות מדי מבחינה מסחרית. אבל כשהשיר נעשה להיט בן רגע, גורדי נתן למרווין חודש לכתוב אלבום שילווה את "What's Going On". מרווין לקח את האתגר בשתי ידיים. "אני עובד הכי טוב תחת לחץ וכשאני מדוכא," הוא אמר ל-Detroit Free Press בזמנו. "העולם מעולם לא היה מדכא כמו שהוא עכשיו. אנחנו הורגים את כדור הארץ, הורגים את החבר'ה הצעירים ברחובות, ויוצאים למלחמה בכל העולם. זכויות אדם... זה הנושא."
מה שנולד אז הוא אלבום הקונספט הראשון של מוזיקת הנשמה, ואחד האלבומים החשובים והמשפיעים ביותר שנעשו אי פעם. ג'ון לג'נד תיאר אותו לאחרונה כ"קולה של אמריקה השחורה." בניית האלבום סביב שיר גמור אחד העניקה ל-"What's Going On" קו מוזיקלי ותמטי מחבר. "What's Happening Brother" עוטה את קולו של יוצא וייטנאם כמו אחיו של מרווין, מבולבל מאמריקה המשתנה ומחפש עבודה. "Mercy Mercy Me (The Ecology)" הוא אודה מתוחה לסביבה. "Flyin’ High (In the Friendly Sky)" עוסק בהתמכרות לסמים.
אחרי "What's Going On", מוזיקאים שחורים במוטאון ובמקומות אחרים הרגישו חירות חדשה לדחוף את הגבולות המוזיקליים והפוליטיים של האמנות שלהם. "כשאני נאבקתי על זכותו של אמן המוטאון להביע את עצמו," אמר גיי, "סטיבי (וונדר) ידע שאני נאבק גם בשבילו."
בסוף השיר האחרון באלבום "What's Going On", קִינָה בשם "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)", המוזיקה חוזרת לביצוע ג'אזי של שיר הנושא. בעוד צליל האלבום נמוג, המקצב ממשיך.
חמישה עשורים אחר כך, הוא עדיין לא הפסיק.
מקווה שאהבתם את הסיקור 🤘 מה השיר האהוב עליכם מ-What's Going On? ובכללי, מה דעתכם על האלבום? האם הוא באמת הכי טוב בכל הזמנים?
🎵 לשמיעה בספוטיפיי
🎵 לשמיעה באפל מיוזיק