סינסתזיה: מה קורה כשחושים מתערבבים?
גם אתם חושבים שאקורד C הוא אדום, שהמספר 6 הוא סגלגל, והאלבום החדש של פלייבוי קארטי הוא חמצמץ? לא? ובכן, יש אנשים שכן. ובשבילם זה נראה רגיל לחלוטין

בגיל 15, מליסה מק'ראקן חשבה שכולם סביבה רואים אותיות, מספרים וצלילים כצבע - עולם שהיא הכירה מלידתה (למעלה: ציור שעשתה ל-Karma Police). בשביל אנשים כמוה, הצליל של B הוא מתוק, מוזיקת דיסקו נשמעת אדומה והמספר 9 הוא אפור-כחול. זה נקרא סינסתזיה: תופעה נוירולוגית שבה החושים מתערבבים.
אנשים עם סינסתזיה (פחות מעשרה אחוז מהאוכלוסייה) נוטים לזהות אותיות ומספרים מסוימים עם צבעים באופן עקבי, הם עשויים "לדעת" מה ריחה של צורה גיאומטרית מסוימת וכן, גם לחוש בצבעם של צלילים. חשוב לציין כי ישנם יותר מ-50 סוגים שונים של סינסתזיה. למרות שכל סינסתט רואה מספרים בצבעים אחרים, הקשר עצמו נשאר לאורך זמן; אם אדם רואה את המספר 3 בסגול, הוא יראה אותו גם בעוד שנה בסגול.
סינסתזיה היא ספקטרום, ומחקרים מראים שרובינו סינסתזיים ברמה מסויימת. קחו דוגמא: אלו מהצורה למטה נראת לכם כמו 'קיקי' ואיזו בתור 'בובה'? כ-98% מהנשאלים בוחרים את הצורה העגולה כבובה ואת הצורה השפיצית כקיקי.

סינסתזיה היא רעיון עתיק למדי, אך חוקי מוח עדיין אינם יודעים מה גורם לתופעה. אחת ההשערות הגורסות (לפחות מאלו שאני הבנתי) היא שבמוחם של סינסתטים אין הפרדה טובה בין המסילות העצביות שמעבירות את המסרים למוח - מה שגורם להם להגיע ליעדים שהם לא אמורים להגיע אליהם. Science, Bitch.
סינסתזיה ומוזיקה

קניה ווסט, לורד, צ'רלי XCX, האנס זימר ומוצרט - העידו שבשבילם מוזיקה מופיעה בתור צבעים וטקסטורות. "תהליך היצירה הוא תהליך מאוד ויזואלי עבורי. אני יכולה לראות את זה. לפעמים זה יכול להיות מאוד 'מהמם' מבחינה צבעונית," אמרה לורד. הסינסתזיה השפיעה המון על תהליך היצירה של "Melodrama", ומטבאת בצבעים הסגולים-כחולים על העטיפה.
בשביל מוזיקאים כמו לורד - אקורדים הם פלטת צבעים - וחלקם משתלבים טוב יותר מאחרים. זה עובד גם הפוך: קנדינסקי, צייר סינסתט פורץ דרך באומנות המודרנית, תיאר אמר שבשבילו הצבעים הם כמו קלידים, ונהג לשמוע מוזיקה כשצייר.
האם ניתן לדמות סינסתזיה? ובכן, כן. מוזיקאים כמו ג'ימי הנדריקס דימו סינסתזיה על-ידי לקיחת LSD, סם פסיכדלי שגורם למיזוג קוגניטיבי בין החושים. "אקורד הנדריקס", אשר מבוטא על-ידי C7#9 נשמע לו כמו סגול, והיה האקורד המרכזי בשיר "Purple Haze".
כמה עובדות מעניינות על סינסתזיה:
- גם לבעלי חיים יש סינסתזיה.
- סוג הסינסתזיה הנדיר ביותר הוא Lexical-Gustatory, ובו אנשים יכולים לטעום מילים וצילים מסויים.
- סינסתזיה היא גן דומיננטי ונוטה לעבור בתורשה.
מה דעתכם על סינסתזיה? האם חוויתם אותה בעצמכם? 🎨
אני אישית מרגיש רמה מסויימת של סינסתזיה ויכול לראות (ברמה מסויימת) תמונות וצבעים כשאני שומע מוזיקה. כשאני שומע מוזיקה קלאסית לדוגמא, אני יכול לראות נהר מים זורם או דימויים אחרים של הטבע.