אחד האומנים שאני הכי אוהב זה אביתר בנאי, עם טקסטים מרגשים ונוגעים ולחנים גאוניים,,היצירות של אביתר בנאי מבלות אצלי כמה שנים טובות בפלייליסט. ברגעים שאני מדוכא, רגעים של קודש, רגוע או שמחה, השירים של אביתר נוגעים בכל מנעד הרגשות הזה. לכן החלטתי סיקור על ששת אלבומי האולפן שלו:
אביתר בנאי בא ממשפחה שמאוד מחוברת לתרבות, משחק ומוזיקה, כאשר אחיו הגדולים הם אורנה בנאי ומאיר בנאי, ולא חסר עוד בני משפחת בנאי לתעשייה. עם הצל של אחיו הגדול, מאיר, אביתר החל על האלבום הראשון שלו שראה אור ב1997
אביתר בנאי
״יש לי ערק ופסנתר
ואין לי אהבה בינתיים״
מתוך תיאטרון רוסי
באופן מפתיע, האלבום הראשון של אביתר (סלף טייטלד) צובר פופולריות רבה, עם להיטים כמו ״מתי נתנשק״ ו״כלום לא עצוב״, לצד המנונים כמו ״אבות ובנים״ ו״יש לי סיכוי להנצל״. האלבום עצמו הוא יצירת מופת, יש יגידו אפילו שהוא האלבום הישראלי הטוב ביותר בכל הזמנים. האלבום בעל טקסטים חדים ומלאי רגש שמלווים בפסנתר של בנאי וכלים הפקתיים נוספים. בכללי, כל השירים נכתבו והולחנו על ידי אביתר בנאי (מלבד ״שמתי לי פודרה״ שמילותיו נלקחו מספר ילדים). האלבום לווה בסיבוב הופעות גדול ונמכר במעל ל50 אלף עותקים. מרגיש לי שלא משנה איזה 3 שירים הייתי בוחר פה, אני מקפח שירים אחרים מהאלבום, כל השירים שבאלבום קלאסיקות.
שיר טיול
״צריך לרקוד (אין שאלה)
צריך לרקוד (אין תשובה)״
מתוך בראשית
לאחר ההצלחה הכבירה של האלבום הראשון, אביתר בנאי החליט לשנות פאזה, ונסע לטיול להודו ולהרי ההימלאיה. מעבר לכך, עם חזרתו לארץ הוא עבר מתל אביב למצפה רמון. האלבום הוא אלבום רוק אך משולב בו המון אלמנטים של הפקה אלקטרונית. האלבום יצא ב1999, שנתיים לאחר האלבום הראשון. האלבום כשל מסחרית, ובכך גם סיבוב ההופעות שלאחריו, בו אביתר מופיע בהופעות אינטימיות למדי. הקאבר של האלבום מורכב משתי דמויות שעל פי בנאי הן הקצוות הרוחניות של עם ישראל, א״ד גורדון והרב קוק.
עומד על נייר
״כשאני יוצא מזה אני קונה מתנות לכולם
כשאני יוצא מזה אני איש חדש בעולם״
מתוך מתנות
אלבום הסטודיו השלישי של בנאי מייצג את החזרה שלו למיינסטרים ואת ההתקרבות שלו לדת, כאשר בשנה לפני צאת האלבום בנאי התחתן עם גיורת מדנמרק ונולד להם ילד ראשון ובכלל, בקאבר הוא נראה עם כיפה גדולה. האלבום זכה לביקורות חיוביות, ובזכותו אביתר שב להופיע מול קהל גדול.
לילה כיום יאיר
״אבא, אני רוצה להיות בטוח בכל ליבי
שלמסע הזה יהיה סוף טוב
שכל מה שאני עובר בדרך
יהפוך חולשה לעוצמה גדולה״
מתוך אבא
ב2009 יצאה היצירה של אביתר בנאי ״לילה כיום יאיר״, האלבום מלא בשירים שנכתבו בהשראת הדת, כאשר אביתר כותב על החזרה בתשובה שלו ועל אמונה. שירים שמעבירים תחושה של קודש. אביתר משלב בטקסטים שלו קטעים מתהילים, ובכלל שירים שנכתבים בעקבות לימוד התורה. האלבום הוא מהמוצלחים של אביתר, שירים על זמניים שתמיד כיף לשמוע אותם ולהתעמק בהם.
יפה כלבנה
״שוב אני בתל אביב דירה ריקה יש פה מישהו?״
מתוך תל אביב
באלבום החמישי אביתר ממשיך עם קו הכתיבה בלילה כיום יאיר, כאשר אפשר להתייחס לטקסטים שבאלבום בכמה וכמה רבדים, כאשר הרובד הנמוך ביותר הוא כשירי אהבה של גבר לאשתו, וברובד הגבוהה כיחס של אדם לאמונה שלו באלוהים.
השיר שהכי ממחיש את זה, הוא שיר הנושא את שם האלבום, ״יפה כלבנה״, עם משפטים כמו:
״פעם שלך פעם אחרת על יופייך לזרים מוותר״
אפשר למשפט כמו זה להתייחס כמשפט משיר אהבה פשוט, אבל אפשר גם לפרש אותו שהדת בתקופה שהיה חילוני הייתה מבחינתו שייכת לזרים (דתיים/חרדים), והיום על היופי של הדת הוא אינו מוותר, הוא נהנה מהיופי של הדת.
לשונות של אש
״אלמנה משקה גדר חיה
תיכוניסטית כותבת שירי אהבה
שירה קדושה״
מתוך שיר הנושא, לשונות של אש
ב״לשונות של אש״ אלבומו האחרון של אביתר בנאי, ניתן למצוא שירים פשוטים למדי. בנאי כותב שירים של חול, אבל הוא מצליח גם בסיטואציות יום יומיות פשוטות למצוא קדושה ואופטימיות, זאת לאחר גם שאחיו נפטר היה לו מאוד חשוב להיות אופטימי ולהוציא אלבום שכזה.
מוזמנים לשתף בשירים שאתם אוהבים של אביתר בנאי : )