עידן רייכל הוא כנראה האמן הישראלי האהוב עליי. ב-Last.FM שלי, תוכלו לראות אותו נמצא בין 5 האמנים המושמעים ביותר שלי. נחשפתי ליצירות שלו פעם ראשונה בגיל 4-5, כשההורים שלי ניגנו באוטו את שירי האלבום "בין קירות ביתי", ומאז כל שיריו מככבים בפלייליסט השירים הישראליים האישי שלי. רייכל ידוע בעיקר בעקבות הפרויקט המדהים שלו, שמאחד בין מוצאים, מגזרים וסוגים שונים של אנשים ונחשב לאחד ההרכבים הישראלים המצליחים ביותר בעולם. בסיקור זה אתמקד בכל אלבומי הסטודיו של הפרויקט, אסקרו אבקר אותו ואציין את שלושת השירים האהובים עליי מכל אחד.
לפני שנרוץ אל האלבומים הקיימים, ארצה להתחיל בפאן פאקט: רייכל גנז שני אלבומים משותפים עם אמנים מובילים, כל אחד בתכומו - אביב גפן, שמתוך אלבומם כבר יצאו הסינגלים המצליחים "קוצים" ו"בובות", וזמרת הסול זוכת פרס הגראמי אינדיה.ארי (איתה יצא לסיבוב הופעות בשם "Open Door", שנקרא על שם האלבום שהיה אמור לצאת. בסיבוב ההופעות נכללו שירים מהאלבום וביצועים מיוחדים של השניים לשירים של כל אחד). שני האלבומים נגנזו בעקבות פעילות אינטנסיבית רבה של רייכל בפרויקט במקביל, שמנעה ממנו להתמקד בהפקת האלבומים המשותפים.
הפרויקט של עידן רייכל (2002)
אלבום הבכורה של הפרויקט. על אלבום זה החל רייכל לעבוד כ"תיק עבודות" שהציג בפני חברת התקליטים "הליקון" (בין חברות התקליטים המובילות בישראל, ד"א), הכולל שירים שכתב, הלחין והפיק לבדו בביצוע אמנים שונים שהקליט בביתו הפרטי בכפר סבא. למרבה ההפתעה, רייכל הציג את תיק העבודות להליקון במטרה לפתח את הקריירה שלו כמפיק מוזיקלי, ובתחילה לא התכוון לאגד את כל השירים לאלבום. היוזמה להוציא את תיק העבודות כאלבום בכורה באה מחברת הליקון. בהתאם לכך, שירים כמו "בואי", "מדברים בשקט" ו"אם תלך" לא כוללים בתוכם פזמון אלא שני בתים בלבד, משום שמטרתו הייתה להציג את יכולת ההפקה שלו, ולא את כשרון הכתיבה (המדהים) שלו, ובכל זאת, כל שיר מתוכו כתוב ברמה גבוה כמו שרק רייכל יודע.
האלבום זכה להצלחה מסחרית רבה וביקורות חיוביות. הסינגל הראשון מתוכו, "בואי", שהוא גם סינגל הבכורה של הפרויקט, היה ללהיט, צעד בצמרת מצעדי הפזמונים והפך לימים לאחד השירים הגדולים של הפרויקט ובכלל. גם הסינגלים הבאים שיצאו מהאלבום, "אם תלך" ו"הנך יפה", זכו להצלחה נאה, כשהראשון זכה בתואר "שיר השנה" במצעד הפזמונים של תחנת הרדיו רשת ג' לשנת 2003. האלבום עצמו הגיע למעמד הפלטינה המרובעת על מכירת 150,000 עותקים ונחשב לאחד מאלבומי הבכורה המצליחים ביותר בישראל אי פעם.
מדובר כנראה באלבום הכי פשוט של הפרויקט. כאמור, הוא הוקלט כתיק עבודות המציג את יכולות ההפקה של רייכל, כך שאפשר לומר שרוב השירים מורכבים מ"פזמון בלבד". התוכן עצמו אותנטי וכל מאזין יכול להתחבר אליו בדרך שלו. האלבום מתחיל בשיר "ברכות לשנה החדשה", שיר בשפת הגעז בביצעו של הכהן של כפר סבא קאסהו זימרו, המבוסס על תפילות לראש השנה. באלבום שני שירים נוספים שאינם בשפה העברית, "Ayal Ayale" בשפה האמהרית ו"Brong Faya" בשפה המקומית של האי קוראסאו (ממנה עלה מבצע השיר סרג'יו ברהמס), פאפיאמנטו. השירים "הנך יפה" ו"עת לחיות, עת למות" מבוססים על פרקים מהתנ"ך, "הנך יפה" על פרק ג' בספר שיר השירים ו"עת לחיות, עת למות" על פרק ג' במגילת קהלת. בשירים רייכל הופך את הפסוקים לסיפור יפייפה שכל אחד יכול להזדהות איתו, בין אם מהבחינה השורשית והתרבותית או מהבחינה האתנית. האלבום מופק ומולחן היטב כפי שרק רייכל יודע.
שירים אהובים:
ממעמקים (2005)
לאחר ההצלחה הרבה של אלבום הבכורה, רייכל מחליט להוציא במסגרת הפרויקט אלבום נוסף. לראשונה באלבומי הפרויקט, מופיע שיר שביצע רייכל עצמו ("ממעמקים"), שבמקרה הפך לאחד השירים העבריים הגדולים שנכתבו. בין האמנים העולים שגייס לאלבום, נמצאות שתי אמניות מוכרות- דין דין אביב (איתה עבד רייכל עוד בתחילת דרכו לפני הפרויקט) ושושנה דמארי, שמבצעת שני שירים באלבום. האלבום זכה בדומה לקודמו להצלחה מסחרית גדולה ומכר 20,000 עותקים תוך ימים ספורים. בסופו של דבר, מכר סך הכל 123,000 עותקים והגיע למעמד פלטינה משולשת.
זה כנראה האלבום עם הכי הרבה קלאסיקות של רייכל, כש"ממעמקים" הנהדר בראשם. איני מבין איך כל אמן ישראלי פספס הזדמנות לסמפל שיר מהאלבום הזה, אם זה השירה האמהרית האייקונית בתחילת "מעמקים", מלודיה גרנדיוזית של שיר כמו "מדברים בשקט" או המעוול בתחילת "מילים יפות מאלה", בו רייכל לוקח את הכתיבה צעד אחד קדימה, וכותב מנקודת מבט של אישה, כשרון נוסף בו השתמש גם באלבומים הבאים. מהאלבום שירים מרגשים כמו "יש בי עוד כוח" ו"אין לי תירוצים", שמעוררים בי רגשות רבים על חיי בכל פעם שאני שומע אותם, לטובה ולרעה.
שירים אהובים:
בין קירות ביתי (2008)
אלבומו השלישי של הפרויקט. באלבום זה, בניגוד לאלבומים הקודמים, לא שיתף רייכל פעולה עם מוזיקאים יוצאי אתיופיה. למרות זאת, באלבום מופיעים ביצועים של כמה זמרים בינלאומיים מוכרים, "Todas las Palabras" ו-"Cada Dia" בביצוע הזמרת הספרדית מרתה גומז ו"Maisha" בביצוע הזמרת האמריקאית סומי. בשיר מבצע רייכל עצמו שני שירים, "חלומות של אחרים" ו"הכל עובר". הלהיט הגדול ביותר מהאלבום, "שאריות של החיים", בביצוע אמיר דדון, שהפך לימים לאחד מהזמרים המובילים בישראל, זכה להצלחה גדולה והגיע לצמרת מצעדי הפזמונים. הסינגלים הבאים מהאלבום, בהם "מי נהר" ו"חלומות של אחרים", זכו גם הם להצלחה, תוך שהאחרון זכה בפרס אקו"ם לשיר השנה. לאלבום צורפה רצועת הבונוס "מנעי קולך מבכי", שכתב רייכל עבור תחנת הרדיו גלגלצ, לכבוד חגיגות ה-60 למדינת ישראל. את השיר הציע רייכל לביצועו של אריק איינשטיין, אך הוא סירב להצעה.
האלבום זכה להצלחה מסחרית רבה, הגיע למעמד הפלטינה על מכירת 40,000 עותקים ואף הגיע למקום הרביעי במצעד אלבומי מוזיקת העולם של הבילבורד(!) (לפניו, הייתה עפרה חזה הישראלית הראשונה שהכניסה אלבום למקום הראשון במצעד זה, עם אלבומה הקלאסי, Kirya, שאף היה מועמד לפרס גראמי).
כפי שאמרתי למעלה, זה האלבום הראשון ששמעתי של הפרויקט, עוד כשהייתי בן 4, פחות או יותר. זה כנראה האלבום הכי מרגש של רייכל. אם זה הלחן המדהים של פתיחת השיר בספרדית "Todas las Palabras", "שאריות של החיים" שנכתב על ידי רייכל לאחר שיחה עם הקומיקאי רועי בר נתן, שהיה בזמנו בתקופה קשה בחייו, או "הכל עובר" שנתן לי מוטיבציה בכל כך הרבה מצבים בחיים - כל נפילה היא רגעית וכל מבוכה עוברת כלא הייתה, "יא מאמא" בביצוע שמעון בוסקילה שכתב בוסקילה בשפה המרוקאית לזכר אימו שנפטרה כשהיה צעיר, או "מי נהר" שמתחרה כאחד משיריו היפים ביותר של רייכל והשירים העבריים היפים ביותר ככלל, בו "מי הנהר" יכולים להיות כל דבר, אם זה בת זוג, בן משפחה, או אפילו מחשבות.
שירים אהובים:
רבע לשש (2013)
הגענו לאלבום האחרון של הפרויקט, וכנראה גם הכי מצליח שלו. אחד מהשירים באלבום, "עכשיו קרוב", בוצע על ידי תמיר נחשון, שהיה בהתחלה התאורן של הפרויקט בהופעות, אך רייכל שכנע אותו לבצע שיר באלבום. באלבום משתתפים ארבעה זמרים בינלאומיים: הזמר הגרמני אנדריאס שול, הזמרת הפורטוגזית אנה מורה (שמבצעת יחד עם רייכל את הפזמון בעברית!), ויו פארקה טורה (ששיתף פעולה עם רייכל במסגרת הרכב בשם "טורה-רייכל קולקטיב", ויחד הוציאו בחו"ל שני אלבומי ג'אז משותפים שזכו להצלחה) ומרתה גומז (שהשתתפה גם באלבום "בין קירות ביתי" בשני שירים).
בין הלהיטים הגדולים באלבום נמצא "לילה", בביצועו של עידן חביב, שזכה בתואר "שיר השנה" של גלגלצ. תוך יומיים בלבד הגיע האלבום למעמד הפלטינה. בנוסף, לווה האלבום בסיבוב הופעות מצליח, שבאחד מן ההופעות שלו קיבל רייכל את תעודת הפלטינה המרובעת של האלבום. בדומה ל"בין קירות ביתי", גם אלבום זה הגיע למצעד אלבומי מוזיקת העולם של מגזין הבילבורד, כשבשיאו הגיע למקום התשיעי. ישי ריבו, ששר את השיר "אור כזה", הוא הזמר הדתי הראשון בפרויקט, שהפך, בזכות השיר שביצע בפרויקט, לאחד הזמרים המובילים בישראל.
זה האלבום של הפרויקט בו ביצע רייכל הכי הרבה שירים בעצמו (5), וזה כנראה למה אני כל כך אוהב אותו. באלבום זה סוף סוף רייכל הראה גם את כישוריו המדהימים כזמר, ככל הנראה כפרומו לאלבום הסולו המצוין שלו, "היד החמה", עליו עבד מיד לאחר צאת אלבום זה. באלבום שירים מרגשים רבים, בהם "יורד הערב", "עכשיו קרוב", "הרוח הזו" ו"אם היית רואה", שריגשו אותי עד דמעות. אם זה הלחן שלהם, העיבוד הגרנדיוזי או המילים, שעוסקים בנושאים כמו בדידות, אהבה נכזבת ואף אובדן של אדם קרוב. אני חושב שכל אחד יכול למצוא לפחות שיר אחד באלבום שירגיש כאילו הוא נכתב עליו, וזה בדיוק מה שיפה ומרגש בו.
שירים אהובים:
זה הסיקור הראשון שלי פה (ובכלל) אי פעם ואם להגיד את האמת די נהניתי לכתוב אותו. מוזמנים לשתף מה חשבתם עליו ובכללי על האלבומים והשירים אהובים שלכם של רייכל.
בנוסף אני רוצה להודות ל @Amit ו @NODER שלקחתי מהם השראה לסיקור הזה.