מה קורה כשמוזיקאים לוקחים LSD?
כשמוזיקה מתחקה אחר טריפ LSD, התוצאות יכולות להיות... הרפתקניות.
באולפן הקלטות בסיאטל, שנת 1965, ג'ון קולטריין הקליט את "אום", אלבום של שני קטעים באורך 29 דקות, מלא בתופים, פסנתר, חליל וסקסופון צורמים וכאילו חסרי מבנה, מעורבבים בשורות מה"בהגוואד גיטה" ומ"ספר המתים הטיבטי". בקושי זיהו את האלבום כיצירה שלו. רבים מאמינים שזה בגלל שקולטריין היה בטריפ LSD במהלך העבודה עליו.
קולטריין הוא אחד מאמנים רבים שנדמה שהמוזיקה שלהם הושפעה מ-LSD. הדוגמאות המפורסמות ביותר הן כנראה הביטלס, שגילו את הסם באותה שנה בלונדון, ממש לפני שיצרו את "סרג'נט פפר", והביץ' בויז, שהוציאו את האלבום הפסיכדלי "פט סאונדס" ב-1966. לעתים תכופות, שאב ז'אנר הרוק הפסיכדלי הזה השראה מקולטריין, כך אומר פיליפ אאוסלנדר, פרופסור בבית הספר לספרות. הז'אנר התאפיין בנגינה מאולתרת, בתיאורים משונים, בהתנסות, במקצבים לא עקביים, במלודיות צורמות, בשינויים פתאומיים בגוון הקול, ובהתרסה כללית כלפי הקונבנציות.
אנחנו רואים גם את השפעות ה-LSD במוזיקה של אמנים עכשוויים יותר. וויין קוין, הזמר הראשי בלהקת "The Flaming Lips", ידוע כמי שהתנסה ב-LSD, מה שהביא לשירים שטותיים כמו "יושימי נלחם ברובוטים הוורודים", שהאלבום הקרוי על שמו הציג ציור של בחורה מטילה צל של ציפור, ואת המספר 25 (שרבים חושבים אותו להתייחסות לשם המעבדה של LSD, הוא LSD-25).
לאחרונה, צ'אנס דה ראפר אמר ש-"Acid Rap" מבוסס בעיקר על החוויות שלו עם LSD. "אף אחד מהשירים הוא לא ממש אמירה הצהרתית. הרבה מהם פשוט גורמים לך לתהות... דומה מאוד ל-LSD," הוא אמר ל-MTV. המגזין Pitchfork כתב על האלבום ש-"המבנה שלו רחב ומשוחרר כמו כל טריפ מוזר."
מה שמאגד יחד את כל המוזיקה בהשפעת ה-LSD מתקופות שונות, הן השפעות הסם על המוח. LSD משבש את המערכת הסרוטונרגית, שמגיעה עד למרכזי העיבוד של הראייה והשמיעה במוח, ומשפיעה גם על איך שאנחנו רואים וגם על מה אנחנו שומעים, אומר ג'יימס ג'ורדנו, פרופסור לנוירולוגיה ולביוכימיה. מוזיקה שקיבלה השראה מ-LSD נוטה לשחזר את החוויה של טריפ פסיכדלי.
"מילות שירים פסיכדליות מציגות, פעמים רבות, דימויים חיים אבל בסופו של דבר לא מובנים, אולי בהתבסס על מראות שנחוו בזמן שימוש בסם," אומר אאוסלנדר. ג'ורדנו מציין את "ארנב לבן", שירם של "ג'פרסון איירפליין", כשיר שמזכיר מאוד טריפ, במיוחד בשורה "גלולה אחת תגדיל אותך, וגלולה שנייה תקטין." עקב ההשפעה שיש ל-LSD על האונה העורפית, שמעבדת את הראייה, "אנשים ירגישו שכל העקביות של גדלים וצורות משתנה עבורם," הוא מסביר.
האפקט הנוירולוגי הזה יכול גם להוביל להזיות חסרות היגיון שמשתנות ממחזה אחד לאחר, מוסיף ג'ורדנו. הטבע המשתנה של המחזות במהלך טריפ, כשדברים מופיעים פתאום ונעלמים פתאום, משתקף בשירים כמו "Lucy in the Sky with Diamonds", מספר לי אאוסלנדר. אתה "מחפש את הבחורה עם השמש בעיניה והיא נעלמת," ואז "מוניות נייר עיתון מופיעות על החו," ואז הנוף מתחלף לרכבת ו"פתאום מופיע מישהו בשער המסתובב."
המוזיקה עצמה נוטה להיות מפורקת ולעתים אף מאולתרת, כמו בג'אם סשנז המפורסמים של להקת "הגרייטפול דד". הסגנון הזה אולי מחקה את מהלכו של טריפ, שנדמה שהוא "נפרש במספר שלבים שונים במהלך תקופת זמן ארוכה יחסית," כך שמוזיקאי שהשתמש ב-LSD יכול להשתמש ביכולת הנגינה שלו ככלי שמאפשר לו לחקור את המרחב הפנימי שלו," טוען אאוסלנדר.
בעוד שההשפעות הוויזואליות של ה-LSD נוכחות לעתים קרובות במילות השירים, ההשפעות השמיעתיות שלו נוכחות לפעמים בצלילי המוזיקה עצמה. בגלל ההפרעה שלו לאזורים הרקתיים והאחוריים של הקליפה הקדמית, LSD יכול לגרום לצלילים להדהד ולחלחל אל צלילים אחרים, מספר לי ג'ורדנו. אאוסלנדר רואה את האינטרלוד התזמורתי המתפרץ באמצע השיר "Susan" של להקת "The Buckinghams", כדוגמה למעברים הקוליים המשונים שמאפיינים מוזיקה המושפעת מ-LSD.
עוד אפקט נפוץ של LSD הוא לגרום לאנשים לשכוח ממשמעות, ופשוט לחבר יחד שרשראות של מילים שנשמעות טוב, אומר ג'ורדנו. ריצ'רד גולדשטיין, מבקר מוזיקת רוק עבור עיתון ה"וילג' וויס" לשעבר, מאמין שזו יכולה להיות הסיבה ששמות להקות בשנות השישים השתנו משמות פשוטים כמו "הביטלס" ו"האנימלס" לשמות פואטיים יותר, כמו "ג'פרסון איירפליין" ו"קונספירציית חמאת הבוטנים".
באופן כללי יותר, LSD מוביל לאובדן המחסומים שנמצאים בדרך כלל במערכות הראייה והשמע שלנו, מה שעלול לגרום לנו לחשוב על צלילים ומראות שאחרת לא היינו חושבים עליהם, אומר ג'ורדנו. אחת התופעות של LSD היא סינסתזיה: מיזוג קוגניטיבי בין החושים (לדוגמא היכולת לשמוע צבעים). יכול להיות שזה מה שעורר השראה במוזיקאים, מקולטריין ועד צ'אנס דה ראפר, לקרוא תיגר על הגבולות המוסכמים של הז'אנרים שלהם. "אפקטים מפתיעים והצלבות של מאפיינים מוזיקליים, שבדרך כלל לא היית חושב שהולכים יחד, הן סימן ההיכר של המוזיקה הפסיכדלית," אומר אאוסלנדר.
מה דעתכם על מוזיקה פסיכדלית? איזה שירים ברור שנוצרו תחת השפעת LSD? ☯️